Fotoğrafın Şedit Ekolojisi

Bir grup sergisi ve bir web arşiviyle sonuçlanan atölyeler üçlemesini içeren proje, şiddetin sosyal ve çevresel etkilerini düşünerek fotoğrafın bu etkileri -yani şiddet ekolojilerini- belgelemekte ve irdelemekteki imkan ve kısıtlarını tartıştı. Proje çuvaldızı fotoğraf mecrasının kendisine de batırarak bakma ve görme tekniklerine dair eleştirel bir tutum geliştirken şiddet, ekoloji ve fotoğraf arasındaki ilişkileri güncel kuramlar, sanatsal pratikler ve yeni saha araştırmaları üzerinden irdeledi. Açık çağrı sonucunda belirlenen katılımcılarla ilk toplantı Dr.Eray Çaylı tarafından yürütülürken ekoloji, şiddet ve fotoğraf arasındaki ilişkilere odaklanıldı.

Shoair Mavlian, Fotoğrafın Şedit Ekolojisi projesi için yaptığı konuşmasını, lansmanını henüz yapmış̧ bulundukları Photoworks Festivali’nin 2020 edisyonu örneği üzerinden ele aldı. İki yılda bir düzenlenen bu etkinliğin yıl boyu küresel ölçekte yaşanan krizden nasıl etkilendiğini tartışma imkanı sunan “kutuda festival” yöntemi hakkında konuştu. Konuşma sonrasında Mavlian ve atölye katılımcıları ile birlikte odağı kürasyon çerçevesinde gelişen kapalı atölye gerçekleştirildi. Kapalı çalıştayda katılımcılar fikirlerini ve eskizlerini diledikleri ölçüde sundular. Mavlian, bu sunumlara yanıt verdi ve eleştirel açıklamalarda bulundu.

Ignacio Acosta, Fotoğrafın Şedit Ekolojisi projesi için yaptığı konuşmasınında, şiddet, ekoloji ve fotoğraf arasındaki ilişkilerin politikasını, Almanya Friedrichshafen Zeppelin Müzesi’nde geçtiğimiz günlerde ziyarete açılan son sergisi Kurbanlığın Arkeolojisi üzerinden ele aldı. Konuşma sonrasında Acosta ve atölye katılımcıları ile birlikte odağı sanatsal pratik çerçevesinde gelişen kapalı atölye gerçekleştirildi. Kapalı çalıştayda katılımcılar fikirlerini ve eskizlerini diledikleri ölçüde sundular. Acosta, bu sunumlara yanıt verdi ve eleştirel açıklamalarda bulundu.

Özge Ersoy, Fotoğrafın Şedit Ekolojisi projesi için yaptığı konuşmasınında, şiddet, fotoğraf ve arşiv arasındaki ilişkileri, Hong Kong’da yer alan ve kar amacı gütmeyen sanat kurumu Asia Art Archive (Asya Sanat Arşivi, AAA) üzerinden ele aldı. AAA, 2000 yılında, bölgedeki yakın dönem sanat tarihlerini belgelemek ve erişilebilir hale getirmek amacıyla kuruldu. Konuşma sonrasında Ersoy ve atölye katılımcıları ile birlikte odağı arşiv çerçevesinde gelişen kapalı atölye gerçekleştirildi. Kapalı çalıştayda katılımcılar fikirlerini ve eskizlerini diledikleri ölçüde sundular. Ersoy, bu sunumlara yanıt verdi ve eleştirel açıklamalarda bulundu.

Etkinlik Programı

25 Eylül, 2020
20 - 22:00
Shoair Mavlian- Photoworks kutuda festival: Alternatif anlatılar için önermeler
23 Ekim, 2020
20 - 22:00
Ignacio Acosta- Hafriyatçı kapitalizme karşı: Fotoğraf, iktidar ve kolektif Dönüşüm
5 Aralık, 2020
15 - 17:00
Özge Ersoy- Arşivler, kurgular, efsaneler

Tarih

24 Ağustos, 2020
12:00

Konum

Çevrimiçi Etkinlik
Bilgisayar, tablet ve telefon ile online bağlanın
Loading
Kooperatifler mah., Cahit Sıtkı Tarancı Sk. No:3, 21100 Yenişehir/Diyarbakır
YOL TARİFİ AL